Zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja

Zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja


Centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja predstavlja sinergiju institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa ugovorni je partner u provedbi programa zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba.

Svrha centra je pružanje sveobuhvatnog pristupa prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prevenciju rizičnih spolnih ponašanja i očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, objedinjujući područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

Sve usluge pružaju se besplatno, bez uputnice, stručno i povjerljivo.

 • pomoć mladima u rješavanju problema vezanih uz spolno sazrijevanje, prevenciju rizičnih spolnih ponašanja i očuvanje spolnog I reproduktivnog zdravlja
 • individualna savjetovanja, procjena rizika i preporuke za testiranje
 • učenje o spolnom i reproduktivnom zdravlju
 • poticanje prema mjerama zaštite i prevencije (redoviti zdravstveni pregledi, cijepljenje, kontracepcija, samopomoć I odgovorni odnosi…)
 • probir - rano otkrivanje spolno prenosivih bolesti(HIV, hepatitis C, sifilis, klamidija, gonoreja)

 

Savjetovalište i podrška u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja

Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje usmjereno je na promicanje spolno odgovornog ponašanja mladih s ciljem unaprjeđenja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštite od spolno prenosivih bolesti, promicanja redovnog zdravstvenog pregleda, preporuke testiranja u slučaju rizika, savjetovanja i informiranja o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te promicanja odgovornog spolnog života.


Centar za probirno testiranje na spolno prenosive infekcije

CheckPoint Zagreb udruge HUHIV u službi je zajednice za povećanje svjesnosti o važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja, testiranja na spolno prenosive infekcije, pravovremeno otkrivanje, upućivanje u skrb i liječenje te smanjenje zdravstvenih komplikacija i stigme oko spolnog zdravlja.

Naš stručni tim može vam pomoći u boljem razumijevanju pitanja, izazova i zabrinutosti koje možete imati oko svog spolnog zdravlja, pružajući znanstveno utemeljenu, vama prilagođenu, specifičnu edukaciju, savjetovanje i dodatne preporuke za zaštitu zdravlja, vodeći računa o sveobuhvatnom pristupu spolnom, socijalnom, mentalnom i fizičkom zdravlju.

Ponosni smo na naš brz, jednostavan, prijateljski, opušteni, neformalan i vama orijentiran pristup u pružanju naših usluga. Testiranje koje prema preporuci savjetnika možete obaviti u našem centru je za vas besplatno, vrlo točno i potpuno povjerljivo, s brzim rezultatima. Bilo da je razlog testiranja rutinski ili hitni, tu smo da vam pomognemo i stavimo Vaše zdravlje na prvo mjesto.

Testirati je moguće na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

U suradnji sa zdravstvenim ustanovama i stručnjacima Centar djeluje kao nadogradnja zdravstvenog sustava s ciljem prevencije i pomoći mladima u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Djelujući u društvenoj zajednici, centar ostvaruje sinergiju s hrvatskim zdravstvenim sustavom u skladu sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te Nacionalnih strategija, uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva.

Usluge se pružaju po principu „drop in centra“ odnosno slobodnog dolaska u radno vrijeme centra i po principu rezervacije osobnog termina testiranja, bez uputnica i besplatno za korisnike.

>>> VIŠE O USLUGAMA, RADNOM VREMENU, VAŽNIM INFORMACIJAMA, UPUTAMA, ČESTIM PITANJIMA I ODGOVORIMA


Psihosocijalna podrška i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja

U suradnji sa referentnim zdravstvenim institucijama, organiziramo i pružamo psihosocijalnu podršku i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja za sve u potrebi.

Cilj naših aktivnosti je olakšati suočavanje i prilagodbu na zdravstveno stanje te poboljšati kvalitetu spolnog I reproduktivnog zdravlja. Psihološkom i psihosocijalnom podrškom djelujemo u smjeru smanjenja utjecaja stresa I zabrinutosti kroz individualne i grupne susrete u prostorima Centra, putem telefona ili on-line.


Stručni tim

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu savjetovanja i testiranja svima kojima je to potrebno.

Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci: certificirani psiholozi i savjetnici koji će vam osigurati sveobuhvatni pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju te prema potrebi liječnici iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čime osiguravamo kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.

 


 PARTNERI:


PRIZNANJA:


Reference i izvori:

 1. Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti
 2. Akcijski plan za spolno i reproduktivno zdravlje regionalnog Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.
 3. Zbornik dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije
 4. Smjernice najboljih primjera pristupa integriranom testiranju hepatitisa B (HBV), hepatitisa C (HCV) i HIV-a Europskog centra za prevenciju I kontrolu bolesti
 5. Kompendij primjera dobre prakse u odgovoru zdravstvenog sektora na virusni hepatitis u Europskoj regiji SZO
 6. Spolno zdravlje
 7. Volim zdravlje
 8. Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa
 9. Druga generacija praćenja HIV-a u Hrvatskoj – praćenje spolno prenosivih bolesti i rizičnih ponašanja kao pokazatelji za praćenje infekcije HIV-om
 10. Osiguranje i poboljšanje kvalitete usluga Centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV: opseg i kvaliteta rada
 11. Klamidijske genitourinarne infekcije
 12. Uloga centara za testiranje u zajednici u ranom otkrivanju HIV infekcije
 13. Hrvatski nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a
 14. Zdravstveno prosvjećivanje, zaštita zdravlja i reprodukcije
 15. Odgovorno spolno ponašanje
 16. Spolnost i mladi
 17. Odgovorno spolno ponašanje
 18. Ginekološki pregledi i spolno prenosive bolesti
 19. Spi probirno testiranje: što je ispravno za vas?
 20. Spolno prenosive bolesti i zaštita spolnog zdravlja u ginekološkoj ordinaciji
 21. Moj prvi ginekološki pregled
 22. Ah, taj pubertet! – zamke na putu između djetinjstva i odrasle dobi
 23. Zašto razgovarati s mladima o seksu?
 24. Sigurniji seks
 25. Možemo li prepoznati spolno prenosivu bolest po simptomima?