Kako izaći iz začaranoga...

Kako izaći iz začaranoga kruga depresije

Kako izaći iz začaranoga kruga depresije

17.12.2021. 13:35:30

Depresiju karakteriziraju promjene u emocijama, percepciji, ponašanju i specifični tjelesni simptomi. Prije ili kasnije, većina ljudi iskusi neke od simptoma. Ipak, neke osobe mogu imati navedene simptome češće, simptomi mogu biti puno ozbiljniji ili njihov učinak može znatno duže trajati. Ako se nekad osjećate tužnima, to ne znači nužno da je vaša tuga poremećaj mentalnog zdravlja. Depresija je psihički poremećaj za koji dijagnozu mora postaviti stručnjak mentalnog zdravlja. 

Blagi oblici depresivnosti mogu uključivati kratke periode u kojima su prisutni neki simptomi depresije, kao što je tuga i osjećaj beznadnosti. Navedeni osjećaji obično imaju minimalan utjecaj na uobičajene svakodnevne aktivnosti. Umjereni oblici depresije tipično uključuju intenzivnije simptome koji traju duže vremena. Svakodnevne aktivnosti mogu postati teže, ali osoba još uvijek može (sama) izaći na kraj s njima. Osoba koja pati od teške depresije može iskusiti ekstremne promjene raspoloženja ili čak želju za povlačenjem od vanjskog svijeta i odustajanje od obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Simptomi depresije 
Znakovi koji mogu ukazivati na depresiju mogu se kretati od plača (osoba se lako i bezrazložno rasplače), do ekstremnijih, poput odsutnosti emocionalnih reakcija, apatija. Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

Uzroci depresije 
Depresija može biti rezultat mnogih faktora. Kemijski disbalans u mozgu može igrati značajnu ulogu u nekim slučajevima depresije. Ti disbalansi mogu biti uzrokovani bolešću, infekcijama, određenim psihoaktivnim tvarima (uključujući alkohol i lijekove koji se izdaju na recept) kao i nepravilnom prehranom. Uz to, predispozicija za doživljavanje depresivnih simptoma može biti nasljedna. Neka istraživanja ukazuju na to da depresija može biti genetski nasljedna i da ju djeca mogu naslijediti od roditelja. Osobe mogu oboljeti od depresije i nakon teških životnih događaja. Prilagodba novim situacijama, smrt voljenih osoba, pojačan stres, trauma i sezonske promjene su neke od situacija koje mogu pojačati simptome depresije kod pojedinaca. Kao jedan od koraka za poboljšanje nošenja sa simptomima od ključne je važnosti prepoznati uzroke koji stoje u podlozi depresije.

Kako si pomoći 
Biti svjestan promjena u raspoloženju ili promjene u intenzitetu negativnih emocija kad se pojave pomoći će vam identificirati moguće izvore depresivnosti ili stresa. Trebali biste preispitati svoje osjećaje i odrediti što vas muči- odnos s obitelji i prijateljima, financijska odgovornost ili nešto drugo. Razgovor s uključenim osobama ili prijateljem kojem vjerujete može nekad iznjedriti rješenje prije nego stres dosegne svoj vrhunac. Čak i blaga depresija se treba tretirati ako utječe na vašu produktivnost. Također možete pokušati:

• Promijenite svoju uobičajenu rutinu tako da uzmete pauzu kako bi se bavili nekom aktivnosti koju volite ili nečim novim- čak i ako vam se baš i ne da 
• Vježbajte kako bi smanjili napetost, poboljšali probavu, opustili se i povećali mogućnost da uredno spavate noću 
• Izbjegavajte poznate stresore, ukoliko je to moguće 
• Izbjegavajte donositi odluke koje čine da se osjećate ograničenima ili zarobljenima - bolje ih je odgoditi dok se ne budete osjećali sigurniji i spremniji za suočavanje s istima 
• Posjetite liječnika, posebno ako teškoće na tjelesnom planu ne prolaze