4. Stručni simpozij "Mlad...

4. Stručni simpozij "Mladi i mentalno zdravlje": Slušam te

4. Stručni simpozij "Mladi i mentalno zdravlje": Slušam te

21.11.2019. 14:25:59

Četvrti Znanstveno-stručni Simpozij "MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te" održat će se u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu, 22. i 23. studenoga 2019.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige o mentalnom zdravlju, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju na to da nismo ni blizu rješenju tog velikog problema. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima, te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću na putu njihova odrastanja. Poteškoće s mentalnim zdravljem koje se javljaju u ranijoj dobi mogu utjecati na kvalitetu života i u mlađoj, te odrasloj dobi, ako se problemi mentalnog zdravlja ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži  potrebna stručna pomoć. Suradnja i podrška  nužna je na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog školskog okruženja. U skladu s time, u pokušaju podizanja nekih važnih tema vezanih uz mentalno zdravlje mladih te pružanja podrške svim onima koji na tim istim pitanjima aktivno rade, već četvrtu godinu zaredom održat će se Simpozij ''Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te''. Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar. Simpozij okuplja stručnjake predstavnike sustava odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, stručnjake iz područja školske medicine, psihijatrije, psihologije te srodnih područja. 

Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje. Živeći, odrastajući i radeći u modernoj i ubrzanoj današnjici, gdje se protok informacija, obaveza i problema rapidno povećava, stres se različito manifestira kako kod djece tako i kod odraslih. Nalazi većine istraživanja ukazuju na potrebu smanjivanja izloženosti djece i mladih nepovoljnim životnim događajima i njihovom traumatskom učinku, kako bi se u što većoj mjeri smanjila prevalencija psihičkih i socijalnih teškoća u odrasloj dobi.

Sudionici će imati priliku, kroz mnoštvo predavanja i otvorenih diskusija, saznati nešto više o mehanizmima nastanka stresa, utjecaju stresa na zdravlje, rastućem problemu sagorijevanja kod pomagačkih zanimanja, pozitivnom i adaptivnom stresu, različitim mehanizmima rješavanja stresa u današnjem vremenu. Također će imati priliku naučiti, osnažiti i ojačati svoje vještine nošenja sa stresnim situacijama i prevencijom sagorijevanja kroz pregršt interaktivnih radionica. Na Simpoziju će biti prikazani i rezultati poduzetih mjera i intervencija u području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini. Na 4. Znanstveno stručnom simpoziju "MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te" smatra se važnim staviti naglasak na ranu prevenciju, kao i važnosti primjene multidisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivom populacijom.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta "Pogled u sebe" koji je pokrenut s ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice.

Pokrovitelji: Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić dipl. politolog.

Više informacija pogledajte OVDJE