Abeceda odgovornog spolno...

Abeceda odgovornog spolnog ponašanja

Abeceda odgovornog spolnog ponašanja

11.09.2019. 18:58:47

Biti ili ne biti spolno aktivni, odluka je koju trebate donijeti isključivo sami i kada se osjećate spremni. Ali što poslije? Jeste li znali da, prema zadnjim istraživanjima, samo 20% mladih u Hrvatskoj u dobi od 18 do 25 godina koristi zaštitu? To ukazuje da, usprkos relativno dobrom znanju o kontracepciji, spolno odgovorno ponašanje je nedosljedno.

 Osim spolnih odnosa bez zaštite, jedni od najčešćih razloga neodgovornog spolnog ponašanja navode se i odnosi s više partnera bez kontracepcije, spolni odnosi iz pogrešnih razloga kao što je pritisak vršnjaka ili partnera, nedovoljna informiranost o sigurnim spolnim odnosima te negativnim posljedicama poput spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća.

Kako biste izbjegli navedene scenarije, važno je znati ABC strategiju (engl. ‘Abstinence’ ili suzdržavanje od spolnih odnosa, engl. ‘Be faithful’ ili biti vjeran, engl. ‘Condom’ ili kondom) koja uključuje:

  • suzdržavanje od spolnih odnosa i odgađanje prvog spolnog odnosa
  • spolne odnose isključivo u uzajamno vjernoj vezi
  • redovitu i pravilnu uporabu kondoma

Držeći se abecede spolno odgovornog ponašanja, stavljate vlastito tijelo na prvo mjesto, usvajate pozitivan pristup spolnosti, samostalno planirate reprodukciju i željeno roditeljstvo, te sprječavate ili znatno smanjujete rizik od mogućih neželjenih posljedica.

Preventivni liječnički pregledi su točka na ‘i’ ispravnog stava prema spolnom zdravlju bez obzira na to koliko izazivali početnu odbojnost i neugodu. A ukoliko primijetite pojavu simptoma u području spolovila kao što su bol, peckanje, pojačani i/ili promijenjeni iscjedak iz spolovila ne odgađajte odlazak liječniku i rješavajte problem u samom početku.