Edukacija nastavnika, str...

Edukacija nastavnika, stručnih suradnika i liječnika u sklopu projekta "Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe"

Edukacija nastavnika, stručnih suradnika i liječnika u sklopu projekta "Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe"

04.10.2019. 15:59:17

Od 2016. godine, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC te Dom zdravlja Zagreb - Zapad, a u suradnji s nizom drugih institucija, provode projekt "Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe". Ciljevi Projekta, koji je dobio i Rektorovu nagradu, su podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanje s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja kroz edukacije i niz radionica vršnjačke podrške mladima. Ujedno se, stvaranjem ugodne atmosfere, olakšavaju rasprave o problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi ostvarivanju drugog važnog cilja Projekta – destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

U Gradskom uredu za zdravstvo ističu kako su ponosni na to što, već četvrtu godinu, uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja, s partnerima surađuju sa srednjim školama Grada Zagreba na projektu promicanje mentalnog zdravlje mladih. Taj je projekt jedan u nizu Gradskog ureda za zdravstvo usmjeren očuvanju i unaprjeđenju zdravlja mladih Grada Zagreba, a razvijen je s ciljem i potrebom za proaktivnim djelovanjem, s obzirom na porazne statistike o porastu depresivnih i drugih mentalnih poremećaja u populaciji mladih, te poglavito zabrinjavajući porast samoubojstava.

U nastavku edukacije nastavnika, stručnih suradnika i liječnika, u sklopu Projekta promicanja mentalnog zdravlja "Pogled u sebe", Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., zahvalio je prisutnima na dolasku te i na tome što su prepoznali važnost ovog iznimnog projekta i što su se prijavili za sudjelovanje u ovoj školskoj godini. U nastavku govora, Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo istaknuo je i kako poteškoće s mentalnim zdravljem koje se jave u mladoj dobi, ako se ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži se potrebna stručna pomoć, značajno narušavaju kvalitetu života mladih te mogu dovesti do ozbiljnih mentalnih poremećaja.

Zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., istaknula je kako su mladi danas izloženi brojnim izazovima ubrzanog života, modernog društva i tehnologije, često nemaju vremena ili znanja kritički promišljati o sebi nego se površno sagledavaju u kontekstu medijski i društveno nametnutih ideala. Okupljene je, u svom izlaganju podsjetila i na ciljeve projekta, čiji je cilj kroz interaktivne radionice destigmatizirati mentalne poremećaje, osvijestiti mlade o njihovim unutarnjim vrijednostima, naučiti ih prihvaćati vlastite osjećaje, potaknuti ih na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju i, možda najvažnije, potaknuti ih na traženje pomoći ako im je ona potrebna. Prisutne je pozdravila i Zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mr. sc. Katarina Milković, prof., te je posebno istaknula kako su suradnja i podrška neophodni na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog školskog okruženja. Zamjenica Pročelnika navela je kako Gradski ured za obrazovanje s radošću podržava projekte i programe, a koji za cilj pružaju podršku mladima te podižu svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima.

Okupljene je ispred Doma zdravlja Zagreb – Istok pozdravila i v. d. ravnateljica doma zdravlja, Dragica Jesih, dipl. oec., te im zahvalila na tome što su u tako velikom broju došli u Centar za zdravlje mladih koji osigurava uslugu savjetovanja školske djece i mladih sa svrhom unapređenja reproduktivnog i mentalnog zdravlja te promicanja zdravih stilova života. Podsjetila je i na to kako služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrije Štampara u Centru ima puno aktivnosti, od mogućnosti da se mladi dođu posavjetovati o određenim poteškoćama kod učenja, strepnjama, stresovima, pa sve do onih nažalost već sada pacijenata koji su ušli u određene ovisnosti o cigaretama, alkoholu do različitih vrsta droga. Predstavljanje projekta i osvrt na dosadašnje rezultate, kao i dosadašnja iskustva sa školama u provedbi projekta, dala je Katarina Skopljak, dr. med., voditeljica projekta. Ujedno, svoj osvrt dali su i studenti edukatori koji rade s učenicima i sudjeluju u projektu. O ulozi psihologa i psihijatra te "crticama" sa supervizije svoju riječ dali su Hrvoje Maleković, dipl. psiholog, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Ivan Otić, dr. med., spec. psih., Dom zdravlja Zagreb – Zapad.

Na edukaciji koja se održala u prostorijama Centra za mlade u Heinzelovoj 62a, nastavnici, stručni suradnici i liječnici u okviru Projekta promicanja mentalnog zdravlja "Pogled u sebe" imali su priliku upoznati se sa svim detaljima projekta, s ustanovama i stručnjacima uključenim u njegovu provedbu kao i s dosadašnjim iskustvima i rezultatima te su dobili primjerak informativnog vodiča, "Vodič za mlade - Zagreb za zdravlje mladih" o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova, a koji je namijenjen mladima. Na opću dobrobit mladih u gradu Zagrebu, ovim informativnim vodičem objedinjene su sve informacije o besplatnim programima koji su namijenjeni mladima kroz programske aktivnosti zdravstvenog, psihoterapijskog i psihosocijalnog savjetovanja i informiranja. Osim unapređenja dostupnosti informacija, vodič u konačnici ima za cilj i jačanje odgovornosti mladih u očuvanju njihova zdravlja.