Grad Zagreb na Cvjetnom t...

Grad Zagreb na Cvjetnom trgu obilježio Svjetski dan AIDS-a

Grad Zagreb na Cvjetnom trgu obilježio Svjetski dan AIDS-a

02.12.2019. 15:08:56

U povodu obilježavanja Svjetskoga dana AIDS-a, Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih održali su konferenciju za novinare na Cvjetnom trgu predvođenu stručnjacima koji su predstavili dosadašnja postignuća u području prevencije infekcije HIV-om i pozvali mlade, ali i sve građane na brigu o spolnom i reproduktivnom zdravlju

svjetski dan AIDS-a

Kao pokrovitelj projekta, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozvao je sve da se pridruže ovogodišnjoj kampanji te tako naprave pravu stvar za sebe i druge dodajući: 'Podržavamo CheckPoint od osnivanja i Grad Zagreb u ovih šest godina pridonosi s gotovo 50% financijske pomoći u njegovu provođenju, što je puno drugačije nego u drugim dijelovima Europe gdje se financiraju uglavnom od farmaceutske industrije. Sve to govori o tome kako je Grad Zagreb predvodnik u promicanju i unapređenju spolnog zdravlja, ne samo mladih, nego svih građana.'

svjetski dan AIDS-a

'Rezultati projekta CheckPoint Zagreb pokazuju kako je od 7200 građana testiranih na HIV 81 bio pozitivan te je odmah započeto liječenje u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević', istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., te dodala kako je Centar za zdravlje mladih također podržao aktivnosti udruge HUHIV provođenjem radionica za srednjoškolce o odgovornom spolnom ponašanju te pomogao u realizaciji aplikacije Spolnozdravlje.hr.

svjetski dan AIDS-a

Glasnogovornica Udruge HUHIV Maja Erceg Tušek, uz kampanju, istaknula je alate bliske mladima poput besplatne mobilne aplikacije Spolno zdravlje koju je HUHIV izradio uz podršku Grada Zagreba, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Na edukativnom događanju prisustvovali su i ostali vodeći stručnjaci kao što su prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i prim. Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva.

svjetski dan AIDS-a

Osim konferencije za novinare, održale su se edukativne radionice za učenike zagrebačkih srednjih škola kao i za sve građane, kojima su stručnjaci različitih profila uključeni u skrb i liječenje osoba koje žive s HIV-om, studenti medicine iz studentske udruge CroMSIC te predstavnici udruge HUHIV približili ovogodišnju kampanju 'Moja stvar', upoznali ih s mobilnom aplikacijom Spolno zdravlje i pozvali ih na besplatno testiranje te brigu o vlastitom spolnom zdravlju.

Svjetski dan AIDS-a obilježava se u svijetu 1. prosinca posljednjih 30 godina s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na rizike zaraze HIV-om, mjere prevencije i pravovremene zaštite te pružanja podrške i solidarnosti svim oboljelima.