Obilježavanje svjetskog d...

Obilježavanje svjetskog dana prevencije suicida - Protokoli u postupanju kod sumnje na suicidalnost

Obilježavanje svjetskog dana prevencije suicida - Protokoli u postupanju kod sumnje na suicidalnost

09.09.2023. 16:52:19

U organizaciji Međunarodne udruge za prevenciju suicida (IASP), uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od 2003. godine se 10. rujna obilježava Svjetski dan prevencije suicida.

Suicidalnost je javnozdravstveni problem uzimajući u obzir trendove porasta poteškoća mentalnog zdravlja, uključujući suicidalna ponašanja i samoranjavanje, stoga i ove godine u javnom prostoru progovaramo o ovoj osjetljivoj, a iznimno važnoj temi, s ciljem podizanja svijesti o problemu suicidalnosti među djecom, mladima i odraslim osobama.

Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu prevencije suicida koji se obilježava u nedjelju 10. rujna 2023., stručnjaci Centra za zdravlje mladih objavljivat će materijale s ciljem edukacije javnosti o, u stručnom i javnom diskursu, premalo zastupljenoj temi suicidalnosti, kroz iznošenje saznanja i praktičnih smjernica, naglašavajući psihičko zdravlje i prevenciju razvoja teškoća mentalnog zdravlja kao prioritet te, prije svega, skrećući pažnju na to da se suicid može spriječiti.

Podsjećanje na set predavanja „Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida u djece i mladih ” završavamo predavanjem koje je održao Božidar Nikša Tarabić, mag. psych., Voditelj Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje ukazuje na važnost jasnog definiranja i znanja o protokolima u postupanju kod sumnje na suicidalnost.

Predavanje možete pogledati klikom na link:

https://www.youtube.com/watch?v=HImz6H4V3eM

Prisutnost i povezanost bude iskru nade. Stoga, budimo jedni drugima uho za slušanje i ruka podrške, osobito kada je teško.Gdje potražiti pomoć?

Ukoliko ste jako zabrinuti i smatrate da stanje Vašeg djeteta zahtjeva hitni pregled, molimo da se bez odgode obratite Hitnoj ambulanti Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež (Ulica Ivana Kukuljevića 11, 01 4862 503), u kojoj je pregled moguć 24 sata dnevno.

Ukoliko ste punoljetna osoba, isto je moguće učiniti u nekoj od ambulanti za hitnu psihijatriju u okviru bolnica od 0-24h, a na raspolaganju je i Telefon za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Rebro kojeg također 24 sata dnevno možete kontaktirati putem tel. broja: 01 2376 335 .