Odgovorno izvještavanje m...

Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

17.10.2019. 16:32:13

O partnerstvu s medijima u prevenciji suicida govorili su prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prim. Domagoj Štimac, dr. med., zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc. dr. sc. Petrana Brečić, prim. dr. med., ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Katja Kušec iz Agencija za elektroničke medije, Ivana Paradžiković, urednica na Novoj TV te Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija. 

Prof. dr. sc. Gordana Vilović: "Mišljenja sam da o samoubojstvima uopće ne treba izvještavati. A ako se već to čini, treba to raditi s posebnim poštovanjem prema osobi koja je počinila suicid i prema onima koje je iza sebe ostavila."

Prof. dr. sc. Nataša Jokić – Begić: "Samoubojstvo je tragičan čin i izraz ljudske patnje. Jedini razlog zašto bi o njemu trebalo govoriti u medijima jest prevencija."

Prim. Domagoj Štimac: "Obzirom da znamo da je oko 80% izvršenih suicida kod djece i adolescenata kao i kod odraslih vezan za neki psihički poremećaj, važno je obratiti pažnju na rizične faktore u djetinjstvu za nastanak psihičkih poremećaja kao što su npr. dugotrajno zlostavljanje i zanemarivanje jer ćemo prevencijom takvih ponašanja prevenirati kako nastanak psihičkih poremećaja tako i suicida u cjelini."

Doc. dr. sc. Petrana Brečić: "Suicid predstavlja važan psihopatološki entitet, a ujedno je jedna od najzahtjevnijih kliničkih situacija. On je i velik javnozdravstveni problem, kao i sociopatološki entitet. Suicid je među deset najčešćih uzroka smrti, a u brojnim europskim zemljama njegov je broj znatno viši od broja smrti uzrokovanih prometnim nesrećama i homocidima čime dobiva epitet ''tihe epidemije''. Svakih 40 sekundi u svijetu se počini suicid, što na godišnji razini čini oko 800.000 smrti. Posebno je zabrinjavajući podatak kako stopa suicida raste u dobnoj skupini mlađe populacije od 15 do 29 godina. U Hrvatskoj, koja od 2004. godine prati stope suicida u EU, stopa suicida 2018. godine bila je 15,7/100.000 stanovnika. Zbog navedenih podataka Svjetska zdravstvena organizacija smatra globalnim imperativom provođenje prevencije suicidalnog ponašanja. Jedan od oblika prevencije zasigurno je i način izvještavanja o suicidima koji bi trebao, po načelu, razmjernosti, zadovoljiti i želju za informacijom, ali i zaštititi sve one ljude koji imaju određeni rizik za počinjenje suicida."

Katja Kušec: "Svjesni svoje osnovne uloge da je Vijeće za elektroničke medije dužno promovirati visoke etičke i profesionalne standarde novinarstava u elektroničkim medijima, Vijeće kao regulator bdije da novinari i urednici obavljaju svoj posao savjesno i odgovorno poštujući pritom sebe i druge. Istodobno Vijeće prati da kroz obradu tema u medijima sadržaji budu u skladu s ljudskim pravima i zakonskim propisima države u kojoj djeluju. To su: Zakon o elektroničkim medijima (čl. 12.stavak 3) te Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima (čl.3)."

Ivana Paradžiković: "Uvijek kada raspravljamo trebamo li raditi priču nakon što se dogodi takav tragičan čin, u mislima mi je podatak koji mi se davno urezao u pamćenje - naime istraživanja pokazuju kako medijsko izvještavanje o samoubojstvima potiče nova samoubojstva. I zato, uvijek dobro odvažemo zašto i kako ćemo pristupiti takvoj temi. Samo onda kada možemo spriječiti, samo kada je to rezultat nerada institucija, sporosti ili tromosti sustava….samo kada možemo pomoći pa makar jednom djetetu ili roditelju… samo tada mi obrađujemo tu temu."

Tin Pongrac: "Vrlo je bitno širenje svijesti o problemu suicida u Republici Hrvatskoj, kako bi se što prije i što izrazitije počele pripremati mjere prevencije. Mediji su ključni za širenje svijesti o tom problemu, kao i u poticanju na prevenciju. Dakako, pri tome treba izbjeći negativne pojave poput veličanja i romantiziranja suicida ili poticanja na suicid. O problemu suicida nije dobro šutjeti, već ga treba otvoreno iznijeti u javnost i uvijek poručiti da postoji pomoć, čak i za ljude koji osjećaju da se nalaze u bezizlaznoj situaciji."