Održana Konferencija za m...

Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje

Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje

02.12.2022. 19:37:32

U srijedu 30. studenoga održana je Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) nositelj je nacionalne kampanje Volim zdravlje povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, sukladno Hrvatskom nacionalnom programu za prevenciju HIV/AIDS-a te Akcijskom planu za spolno i reproduktivno zdravlje Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Smjernicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ovogodišnja tema kampanje je primjena znanja u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, a u skladu s globalnom temom Svjetskog dana AIDS-a, koja naglašava da je za uspješnu prevenciju, dostupnost znanju važna svima, bez obzira na geografsku udaljenost ili socijalne barijere. Naime, danas razumijemo koliko su edukacija i znanje u području spolnog zdravlja važni elementi prevencije, no oni nisu dovoljni. Razvoj svjesnosti i informiranje o rizicima preduvjet je uspješne prevencije koja treba biti u skladu s primjenom znanja. Zato ovom kampanjom promoviramo brojnie alate koji su pažljivo razvijeni u svrhu zaštite zdravlja, u sinergiji institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice a dostupni su na platformi www.volimzdravlje.hr.

Dugogodišnje iskustvo rada u zajednici uz prilagođavanje potrebama mladih u Hrvatskoj, upućuje da je o HIV/AIDS-u najbolje educirati i razgovarati u kontekstu zaštite spolnog zdravlja odnosno objedinjujući prevenciju svih učestalih spolno prenosivih infekcija.

Kvalitetan utjecaj na javnozdravstvene teme uvijek je sinergija institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice, stoga su na konferenciji za medije sudjelovali renomirani stručnjaci i javni dužnosnici: izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Mirela Šentija Knežević, Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom;  Dunja Skoko Poljak dr.med., Načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva; Prof.dr.sc. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević; Prim. Tatjana Nemeth Blažić, Voditelj odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Davor Dubravić, mag.psih., Odjel za pružanje psihosocijalne podrške i savjetovanje Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba dr.sc Mirela Šentija Knežević je u svom obraćanju istaknula važnost organizacija civilnog društva u podizanju svijesti o HIV-u kao jedan od prioriteta grada Zagreba koji ih podržava na više razina. Grad Zagreb kao ključni suradnik omogućuje inicijativu i provedbu testiranja (Centar za zdravlje mladih, Checkpoint Zagreb), ali i podržava usluge savjetovanja, psihološke i psihosocijalne podrške, uključivanje u skrb i ostale usluge koje nudi udruga HUHIV.

Jedan od najvažnijih i najuspješnijih projekata udruge HUHIV je CheckPoint centar Zagreb koji već 10 godina pruža usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju mladima i građanima, uz podršku Grada Zagreba, Klinike za infektivne bolesti, HZJZ-a i Ministarstva zdravstva. Osim u Domagojevoj 10 usluge savjetovanja i testiranja za mlade pružaju se i u Centru za zdravlje mladih.

Konferenciji je prisustvovala i Voditeljica Centra za zdravlje mladih, Ella Selak Bagarić. 

Više o Konferenciji pročitajte na: https://huhiv.hr/odrzana-konferencija-za-medije-povodom-svjetskog-dana-aids-a-i-volim-zdravlje-nacionalne-javnozdravstvene-kampanje/