Održana predavanja i radi...

Održana predavanja i radionice „Pristupačnost osobama s invaliditetom“ za učenike Zdravstvenog učilišta

Održana predavanja i radionice „Pristupačnost osobama s invaliditetom“ za učenike Zdravstvenog učilišta

07.06.2022. 11:16:44

U prostorijama Centra za zdravlje mladih tijekom svibnja 2022. godine voditeljica Savjetovališta za mlade s invaliditetom Marija Škes, mag.educ.reh. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ , održala je predavanja i radionice „Pristupačnost osobama s invaliditetom“ za učenike Zdravstvenog učilišta. 

Učenici su upoznati sa specifičnostima osoba s invaliditetom te javnozdravstvenim spoznajama vezanim uz područje diskriminacije i stigmatizacije kao i njihovom utjecaju na psihičko i fizičko zdravlje osoba s invaliditetom. Sastavni dio predavanja bilo je upoznavanje s problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu. Osobe s invaliditetom su izrazito vulnerabilna populacija koja zahtijeva primjereni način ostvarivanja kontakta, ali i specifičnu zdravstvenu skrb. Zbog toga je važna kontinuirana edukacija budućih zdravstvenih djelatnika o načinima ostvarivanja primjerene komunikacije s osobama s invaliditetom, s naglaskom na specifičnosti i dostupnost zdravstvene skrbi, čime se naglašava važnost poštivanja prava za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju. Važno je „staviti se u cipele“ onih koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć, kako bismo ih bolje razumjeli i shvatili nužnost prilagodbi djeci s teškoćama u razvoju i mladim osobama s invaliditetom, njihove karakteristike i specifičnosti funkcioniranja, kao i ograničenja koja su posljedica oštećenja i bolesti s jedne strane, ali i prepreka koje im suvremeno društvo postavlja s druge strane. To je proces uzajamnog primanja i davanja koji nas sve zajedno obogaćuje. 

 

 Želite li se uključiti u SAVJETOVALIŠTE ZA MLADE S INVALIDITETOM?

Svoj termin za inicijalni razgovor s magistrom edukacijske rehabilitacije (besplatno i bez uputnice, kao i ostale usluge Centra) možete dogovoriti putem mail adrese marija.skes@stampar.hr  ili na broj 01 6468 333, gdje ujedno možete dobiti i više informacija.