Prvi ginekološki pregled:...

Prvi ginekološki pregled: 10 stvari koje trebate znati

Prvi ginekološki pregled: 10 stvari koje trebate znati

12.09.2019. 12:22:58

Ako vam se na spomen ginekološkog pregleda javlja osjećaj neugode i uznemirenosti, niste sami. Riječ je o vašem najintimnijem dijelu tijela što podcrtava sam pregled ‘nepoznate’ osobe. Ali, svaki put kada poželite odgoditi odlazak ginekologu, sjetite se da je liječniku to svakodnevna pojava te da će učiniti sve kako biste se osjećali ugodno i opušteno. Zato glavu gore i dogovorite pregled, a prije toga pročitajte 10 stvari koje bi trebali znati pri prvom odlasku kod ginekologa.

1. Ne treba razlog za prvi pregled
Preporučuje se djevojkama od 13 do 15 godina kako bi se dodatno informirale o pregledu, prevenciji i drugim savjetima o spolnosti te razvile otvoren i iskren odnos u kojem će se osjećati ugodno postavljati pitanja koja se često izbjegavaju. Isto tako, poželjno je otići na pregled nakon prvog spolnog odnosa, ako primijetite da menstruacija nije redovita ili pak preobilna ili ako sumnjate na infekciju.

2. Razgovor prije pregleda
Na samom početku, trebate navesti razlog dolaska i najvažnije, biti iskreni oko toga. Također, zapamtite kada je bila zadnja menstruacija kako bi ginekolog/ica pratio/la vaš ciklus u budućnosti.

3. Trenutak u kojem treba pobijediti nervozu
Nakon razgovora, trebat ćete skinuti donje rublje (pod donjim rubljem mislimo na gaćice), no moći ćete ostati u haljini, majici, vesti i sl.

4. Kako izgledam?
Ako smatrate da vaš intimni dio tijela treba proći ritual uljepšavanja, nemojte previše razbijati glavu. Ginekolozi su ‘imuni’ na izgled. Dovoljno je provoditi osnovne higijenske navike poput tuširanja ili korištenja vaginalnih higijenskih maramica prije posjeta.

5. Opustite se i instrumenti su vaši najbolji saveznici
Pregled se obavlja na ginekološkom stolu pomoću valjkastog instrumenta koji zna biti hladan. Duboko udahnite i osjećaj neugode će proći u trenu.

6. Papa test čuva zdravlje
Ako ste spolno aktivni, trebali biste napraviti Papa test, odnosno test na spolne bolesti. Provodi se pomoću dugačkog štapića za uši radi brisa maternice koji se poslije šalje na analizu u laboratorij. Rezultati Papa testa dođu između tjedan i mjesec dana, ovisi idete li kod privatnog ili državnog ginekologa.

7. Kako izgledam iznutra?
Preporučljiv je pregled jajnika i maternice ultrazvukom. Uređaj je duguljastog izgleda preko kojeg se stavi kondom zbog higijene, a na ekranu ćete vidjeti svoju maternicu i jajnike "iznutra".

8. Što nakon pregleda?
Za svaki slučaj ponesi u torbici dnevni uložak jer je moguća pojava sukrvice koja je potpuno normalna. Potrebno je napomenuti kako za vrijeme menstruacije ne možeš posjetiti ginekologa.

9. Sve ostaje između vas i ginekologa
Ako vas brine povjerljivost informacija, ništa ne izlazi iz ordinacije. To vrijedi i za kontracepciju i najbolju zaštitu za vas.

10. Moralna podrška
Ako vam je odlazak ginekologu previše stresan, možete povesti osobu koja će vas smiriti. Liječnik će razumjeti jer je najvažnije da se u tom trenutku osjećate da imate stvari pod kontrolom i što je moguće ugodnije.

I na kraju, sjetite se da to radite zbog svojeg zdravlja. Ako o njemu nećete brinuti vi, tko će drugi? (Izvor: https://spolnozdravlje.hr)