Tribina “Mentalno zdravlj...

Tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” 6. listopada

Tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” 6. listopada

03.10.2023. 16:17:09

U utorak 10. listopada po sedamdeseti put diljem svijeta obilježit će se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj dan običaj je nositi zelenu mašnu u znak podrške osobama koje pate od različitih psihičkih tegoba i poremećaja.

Ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2023. Centar za zdravlje mladih s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Službom za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” u petak,  6. listopada 2023. sudjeluje u organizaciji tribine pod nazivom “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se kako u svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022). Među najčešćim poremećajima, bez obzira na spol i dob, su anksiozni i depresivni poremećaji. Diljem svijeta kao ljudska vrsta imamo zdravstvene sustave koji su namijenjeni za liječenje različitih tjelesnih zdravstvenih tegoba. S druge strane, u mnogim zemljama pružanje skrbi i pomoći osobama koje pate od mentalnih poremećaja je ograničeno ili neadekvatno.

 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlje je: Mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo.

Dan Mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče. Svijet postaje sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava, što se ogleda u inkluzivnijim zakonima i politikama širom svijeta.

Obilježavanje Dana Mentalnog Zdravlja nije samo prilika za manifestacije, već i prilika za destigmatizaciju i edukaciju, koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih poremećaja.

 

Kao što je već navedeno, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” i Centar za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok u petak,  6. listopada 2023. na Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27) od 11.00 do 12.30 sati organiziraju tribinu pod nazivom “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” (eng. Mental health is a universal human right).

 

Sudjelovanje na Tribini „Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo” je besplatno, uz obaveznu registraciju na poveznici za registraciju - https://forms.office.com/e/010GQ8Yb41 

 

Sudjelovanje će biti bodovano od Hrvatske liječničke komore i Hrvatske psihološke komore, a svi drugi sudionici moći će dobiti potvrdnicu.