Zašto razgovarati s mladi...

Zašto razgovarati s mladima o seksu?

Zašto razgovarati s mladima o seksu?

12.09.2019. 15:49:35

Iako živimo u doba kada su znatno pomaknute granice privatnosti, seks i dalje spada pod ‘škakljive’ teme. Kada s njima razgovarati? Kako početi? Hoću li ih potaknuti na seksualnu aktivnost? Upravo suprotno. Pokazalo se da se djeca, koja su više razgovarala s roditeljima o tim temama, češće odgovorno spolno ponašaju. Razlog više zašto biste trebali više razgovarati o seksu s mladima jest kontinuirani trend informiranja iz nepouzdanih izvora poput interneta i vršnjaka. A posljedice toga su rana rizična seksualna ponašanja s negativnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama kao što su spolno prenosive infekcije, neplanirane maloljetničke trudnoće i razočaranja. Zato kada osjetite trenutak kada biste mogli otvoriti, kod mnogih, ovu tabu temu, učinite to na iskren i pristupačan način kako bi vas mladi doživjeli kao saveznike kojima se mogu povjeriti u svakom trenutku i pitati što ih zanima i muči.

Ne znate od kuda biste krenuli? Donosimo nekoliko savjeta:

• Roditelji ne bi trebali čekati prvi korak djeteta: Ulaskom u pubertet mladi doživljavaju brojne tjelesne promjene. Djeca rijetko kada naprave prvi korak. Vi ih trebate ohrabriti i potaknuti na razgovor pogotovo ako primijetite da ih nešto muči.
• Seksualnost djeteta iznad svih predrasuda: Djeca već u dobi od dvije do četiri godine razvijaju interes za istraživanjem vlastitog tijela. Svaka pozitivna poruka koju roditelj tada pošalje svom djetetu potiče samopouzdanje i pozitivno doživljavanje vlastitog tijela. Isto tako, istraživanja pokazuju da djeca roditelja koji prihvaćaju seksualnu orijentaciju svoje djece imaju manje psihičkih problema poput depresije i anksioznosti, te ostvaruju dugotrajnije i zdravije odnose.
• Razgovor o spolnosti i granicama: Istraživanje je normalni dio procesa odrastanja, a djetetu je važno reći da mu nitko ne može ništa narediti. Dopuštanje djetetu da ima svoju spolnu intimu daje mu osjećaj vrijednosti i autonomije u području seksualnosti.
• Razgovor o spolnosti - što ranije, to bolje: Ne postoje istraživanja koja povezuju rano izlaganje sadržajima o spolnosti i ranije izlaganje seksualnim ponašanjima, već upravo suprotno. Ranije edukacije povezane su s kasnijim iskustvom prvog spolnog odnosa.
Uključite osjećaje: Razgovori o osjećajima mogu za djecu i mlade biti iznimno korisni jer time osvještavaju važnost razvijanja vlastite intuicije u odnosima, razvijaju bolje prosuđivanje u odnosima i razumijevanje unutarnjih procesa. Isto tako, razgovori povezuju roditelje i djecu te djeci mogu dati osjećaj da je roditelj njihova osoba od povjerenja.
Nije lagano, ali je višestruko korisno: Iako je teško preuzeti inicijativu, najbolja edukacija kreće iz obitelji, u čemu roditelji imaju jako važnu ulogu, a nadogradnja su škola, vršnjaci, liječnici i drugi stručnjaci. Time se sprječavaju seksualna rizična ponašanja, ali konzumacija alkohola, cigareta i razvoj drugih ovisnosti. Drugim riječima, otvorenim pristupom možemo ostvariti mnogo više ciljeva. (Izvor: https://spolnozdravlje.hr)