Kreativnost u službi zdra...

Kreativnost u službi zdravlja

Kreativnost u službi zdravlja

09.04.2021. 13:11:45

Newton, Einstein, Freud, Picasso… Što ih povezuje? Svi su od reda kreativci! Upravo zbog tih povijesnih primjera mnogi smatraju kako su samo odabrani ljudi blagoslovljeni tim talentom. Krivo! Iako je riječ o urođenoj sposobnosti, kreativnost se može poticati i s vremenom unaprijediti. 

Prije svega, kreativnost zahtijeva promjenu uobičajene rutine, izlazak iz zone komfora i obraćanje pažnje na sadašnji trenutak. To znači da je ne možete forsirati. Mozgu treba pauza odnosno distrakcija od odabranog sadržaja kako bi sam mogao stvoriti nove veze i smisliti nešto novo. Kreativnost je povezana i s osobinama ličnosti pojedinca, njegovim načinom razmišljanja te strategijama samoregulacije. Najbolji primjer je violončelist Pablo Casals koji je intenzivno vježbao sviranje svojega instrumenta i u svojim 80. godinama, a kada su ga u jednom intervjuu pitali zašto, rekao je da vjeruje da mu ide sve bolje. Iako se to može protumačiti kao šala, ima puno istine.

Osim što je kreativnost poželjna u svakoj sferi života, pozitivno utječe i na mentalno zdravlje.  Uključivanjem u kreativne aktivnosti postižemo veću psihološku slobodu koja nam pruža veće zadovoljstvo, osjećaj sreće i kompetentnosti. Važno je imati na umu kako je kreativnost dio naše svakodnevnice i možemo ju vježbati na uobičajenim zadacima, bilo na radnom mjestu ili u slobodno vrijeme. Ako se tijekom dana bavimo nečim za što nismo motivirani, nije u skladu s našim uvjerenjima te nismo tome posvećeni, to može potaknuti osjećaje nelagode, nedostatka osobnog blagostanja i prigušivanje naših težnji. 

Američki psiholog Martin Elias Pete Seligman opisuje pet elemenata osobnog blagostanja: 

1. Pozitivne emocije –  "ugodan život" (sreća, zadovoljstvo) 

2. Angažman – osjećaj udubljenosti u određenu aktivnost (zanos) 

3. Pozitivni odnosi – s drugim ljudima 

4. Značenje – pripadnost i služenje nečemu većem od sebe samog 

5. Ispunjenje – težnja za uspjehom, postignućem i kompetentnosti zbog samog sebe 

Kako bismo očuvali svoj osjećaj blagostanja te izbjegli sagorijevanje, kreativnost je poželjna i nužna. Stručnjaci smatraju kako u svijetu raste broj osoba s teškoćama mentalnog zdravlja upravo zbog otuđenosti od kreativnosti, koju mnogi često potiskuju. Ako svakodnevnu kreativnost definiramo kao sposobnost preživljavanja koja omogućuje ljudima da se prilagode promjenjivim okruženjima, tada ponovno povezivanje s kreativnim procesima povećava zdravlje i dobrobit.