Vodič kroz mračni labirin...

Vodič kroz mračni labirint poremećaja hranjenja

Vodič kroz mračni labirint poremećaja hranjenja

15.02.2021. 15:12:43

Kult mršavosti teško se može zaobići. Vreba na svakom koraku. Od modnih trendova, medija pa do našeg 'susjedstva'. A kada imamo potrebu identificirati se sa 'slavnima i uspješnima',  opasnost je tim veća. Blijeda, iscrpljena, ispijena, zategnuta, neprirodna i premršava lica s naslovnih strana modnih časopisa mnoge skreće s puta zdravog pogleda na vlastito tijelo te uvodi u pakao anoreksije i bulimije. Kako prepoznati jeste li upalili u labirint poremećaja hranjenja?  

Kontinuum povezan s tim teškoćama izgleda otprilike ovako:  

  • Samouvjerenost oko oblika i veličine vlastitog tijela; fleksibilno hranjenje 
  • Preokupiranost oblikom i veličinom vlastitog tijela i hranjenjem 
  • Distrespovezan s oblikom i veličinom tijela te hranjenjem  
  • Poremećaj hranjenja 

Pozitivna slika o tijelu odnosi se na pretežno pozitivne osjećaje o obliku i veličini svog tijela. U ovom dijelu spektra, osobe vide svoje tijelo kao pozitivan dio sebe koji im može pomoći da uživaju u životu. Ljudi koji imaju pozitivnu sliku o svom tijelu svu hranu smatraju prihvatljivom u svojoj većinom zdravoj prehrani, te nemaju osjećaje da je neka hrana 'dobra', a neka 'loša'. S obzirom na to da smo svaki dan izloženi porukama kako bismo 'trebali' izgledati, može biti jako teško održati se na ovom dijelu kontinuuma.  

Preokupiranost veličinom i oblikom tijela te hranjenjem uključuje često razmišljanje o hrani, jedenju i svom tijelu. U ovom dijelu kontinuuma, osobe često razmišljaju o tome što su zadnje pojele i osjećaju da će to morati nekako 'nadoknaditi' ili 'poništiti efekt te hrane'. Mogu biti nefleksibilni oko toga što si 'dopuštaju' pojesti. Može biti trenutaka kad se osoba osjeća krivom ili loše zbog nečeg što je pojela. Također, može biti nezadovoljna određenim dijelovima svog tijela ili konstantno misliti da treba izgubiti par kilograma. Općenito ipak ovi osjećaji ne interferiraju s uživanjem u životu, odnosno ne ometaju osobu da se izlaže situacijama koje uključuju hranu.  

Distres povezan s hranjenjem i slikom o tijelu uključuje preokupaciju hranom i oblikom ili veličinom tijela koja već značajno utječe na svakodnevne aktivnosti i interakcije s drugima. Osoba jako često razmišlja o hrani ili o tome kako izgleda. Može biti izrazito rigidna u svojim obrascima hranjenja, izrazito se truditi promijeniti svoj oblik ili veličinu tijela i može raditi neke kompenzatorne radnje kao što su post, povraćanje ili ekstremna tjelovježba. Ipak najčešće, osobe na ovom dijelu kontinuuma ne izgube puno kilograma.  

Poremećaj hranjenja najčešće se odnosi na anoreksiju, bulimiju i poremećaj kompulzivnog prejedanja. Definicije anoreksije (anorexia nervosa) uključuje značajan strah od dobivanja na kilaži ili debljanja te restrikciju unosa hrane do točke značajnog gubitka težine. Žene s dijagnozom anorexia nervosa mogu izgubiti menstruaciju. Osobe koje pate od ovog poremećaja mogu, ali ne moraju, imati i kompenzatorna ponašanja kao što je ekscesivno vježbanje.  

Bulimija (bulimia nervosa) uključuje epizode prejedanja tijekom kojih osoba pojede velike količine hrane i osjeća da ne može kontrolirati jedenje. Osoba, također, može razviti ponašanja kao što su povraćanje, korištenje laksativa ili pretjerano vježbanjek kojima pokušava poništiti to prejedanje. Bulimia nervosa je obrazac gdje se ponavlja u krug prejedanje s kompenzacijom, najmanje jednom tjedno kroz 3 mjeseca. Osobe koje se bore s ovim poremećajem su često jako kritične prema svom tijelu, njegovom obliku i svojoj težini.  

Kompulzivno prejedanje predstavlja obrazac ponašanja gdje osoba jede velike količine hrane i nastavlja jesti čak i nakon što osjeti da je sita. Ovakvo ponašanje se događa najmanje jednom tjedno kroz 3 mjeseca, ali bez neprikladnih kompenzatornih ponašanja.