Alkohol i mladi - Quo Vad...

Alkohol i mladi - Quo Vadis?

Alkohol i mladi - Quo Vadis?

02.07.2021. 21:23:23

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, a podaci pokazuju kako su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka. Podaci iz istog istraživanja govore kako je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. Zatim, 42 % učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 % se opilo s 13 godina ili ranije te je Hrvatska po oba pokazatelja iznad ESPAD prosjeka. Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87 % učenika u Hrvatskoj je izjavilo da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan.

Alkohol je u Hrvatskoj društveno prihvatljivo sredstvo ovisnosti iako njegova zlouporaba ima dalekosežne i često tragične posljedice za pojedinca, obitelj i cijelo društvo. Uz alkohol slavimo i žalimo, s čašicom nazdravljamo i s čašicom tugujemo. Stoga ne čudi da djeca s alkoholom dolaze u dodir najčešće u vlastitom domu, nerijetko ohrabreni od člana obitelji, alkohol najčešće probaju baš kod kuće ili u društvu vršnjaka kao svojevrsnu inicijaciju u svijet odraslih.

Mladi rizike konzumiranja alkohola ne doživljavaju dovoljno ozbiljno, kao ni potencijalne opasnosti drugih rizičnih ponašanja. Roditelji predstavljaju najveći uzor svojoj djeci, ponašanjem i stavovima, i zato upravo oni trebaju jasno pokazati  svoj stav prema alkoholu te da ne podržavaju maloljetničku konzumaciju alkohola. Korisno je  započeti razgovarati  prije prvog iskustva s pićem, između 9. i 12. godine života jer to predstavlja doba kad su djeca ionako izložena informacijama o alkoholu, najčešće iz medija putem reklamnih spotova u kojima nerijetko poznate javne osobe sudjeluju kao promotori pijenja pića koje sadrži alkohol.

Mladi pijenjem alkohola često poručuju kako su odrasli, ponekad pokušavajući biti važni i prihvaćeni od svoje vršnjačke skupine. Često se ne obaziru na posljedice pijenja, piju u rundama i natječu međusobno u količini ispijenoga pića. Posebno je opasno što sve češće kombiniraju alkohol i druga dostupna sredstva ovisnosti. Vrijeme adolescencije vrijeme je burnih emocionalnih, psihičkih i fizičkih promjena kod mladih što često prati nesigurnost, nedostatak samopouzdanja i preispitivanje vlastitog identiteta. U tom razdoblju mladi su skloni eksperimentiranju što može dovesti do kobnih posljedica poput prometnih nesreća,  rizičnog seksualnog ponašanja, tučnjava i drugog neprihvatljivog ponašanja.

  • U 2020. godini mladi vozači počinili su pod utjecajem alkohola 690 prometnih nesreća, u kojima je 15 osoba poginulo, a 388 je ozlijeđeno. (Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova RH)
  • Četiri od deset osoba koje počinju piti prije 15. godine života s vremenom postaju ovisnici.
  • Čeoni režanj mozga razvija se do 24. godine života i odgovoran je za razvoj vještina planiranja, organiziranja, kontrole impulsa, koncentraciju, pažnju. Pijenje alkohola utječe na njegov razvoj.