Izvještaj o provedbi stru...

Izvještaj o provedbi stručnih predavanja „Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida u djece i mladih”

Izvještaj o provedbi stručnih predavanja „Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida u djece i mladih”

22.09.2022. 15:37:58

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije suicida (10. rujna), održana su predavanja namijenjena stručnjacima koji izravno rade s djecom i mladima „Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida u djece i mladih”.

Predavanja su održana u online formi u ponedjeljak 12. rujna 2022., putem platforme ZOOM, u organizaciji Centra za zdravlje mladih Doma Zdravlja Zagreb - Istok, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

 

Stručnjaci koji rade u području brige za mentalno zdravlje djece i mladih, prenijeli su saznanja i niz praktičnih smjernica vezanih za iznimno bitnu, no u stručnom i javnom diskursu premalo zastupljenu temu – suicidalnost djece i mladih.

Predavanja je pozdravnom riječi, u ime organizatora, otvorio Jurica Kravaršćan, dr. med., Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok, nakon kojeg se sudionicima, u ime Gradske uprave, obratio Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš, koji je podržao dijalog među stručnjacima te iskazao podršku svim oblicima brige o mentalnom zdravlju djece i mladih. Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur., istaknula je važnost izgradnje društva koje štiti djecu i u kojoj svatko ima važnu ulogu te odgovornost za njihovu dobrobit.

Potom su uslijedila stručna predavanja koja su redoslijedom programa održali Ella Selak Bagarić, mag. psih., klinička psihologinja, Voditeljica Centra za zdravlje mladih, koja je iznijela recentne podatke o suicidalnom ponašanju djece i mladih te naglasila važnost preventivnog djelovanja kroz povezivanje i suradnju stručnjaka koji rade s djecom i mladima u različitim sektorima. Također, naglasila je važnost ulaganja potrebnih resursa te jačanja svih razina zdravstvene zaštite uz učinkovitu trijažu, s ciljem ekonomičnog upravljanja resursima u zdravstvu. Nadalje, istaknula je nužnost jačanja škola kao mjesta koja njeguju mentalno zdravlje, kao i važnost definiranja koraka unutar nezdravstvenih ustanova u slučaju sumnje na samougrožavajuća stanja djece i mladih. Predstavila je i aktivnosti Centra za zdravlje mladih, kroz koje se, na razini primarne zdravstvene zaštite, radi na prevenciji razvoja teškoća mentalnog zdravlja djece i mladih. Za kraj je Voditeljica Centra, Ella Selak Bagarić, naglasila da se ušteda na djeci i mladima plaća najvećom cijenom, a da profesionalci koji svoj posao u izazovnim uvjetima rade s ljubavlju i predanošću nemaju cijenu te umjesto zaključka zahvalila svim sudionicima na odazivu u ime Organizatora. Prim. Ljubica Paradžik, dr. med. specijalist psihijatrije, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, Ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb, naglasila je važnost razumijevanja potreba djece te istaknula da svaku izjavu koja ukazuje na rizik treba shvatiti ozbiljno. Prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., spec. psihijatrije, Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, iznijela je važnost prevencije te prepoznavanja potreba i pružanja podrške djeci i mladima. Prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje neurologije, Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, naglasila je važnost pravovremenog prepoznavanja patnje djece i mladih, koja u konačnici može rezultirati i suicidalnošću, te važnost međusobne suradnje stručnjaka u osmišljavanju politika i strategija očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih. Božidar Nikša Tarabić, mag. psih., Voditelj Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je važnost jasnog definiranja i znanja o protokolima u postupanju kod sumnje na suicidalnost.

Iznimno smo zahvalni svim predavačima na održanim predavanjima o ovoj teškoj, no iznimno važnoj temi te što su stručnjacima koji rade s djecom i mladima prenijeli znanja i praktične smjernice vezane za područje prevencije suicida, prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja, kao i smjernice vezane za procjenu i postupanje s djecom i mladima kod kojih postoji sumnja ili saznanje o suicidalnim idejama ili planovima.

Veliko hvala Pravobraniteljici za djecu, Helenci Pirnat Dragičević, koja je pružila podršku djelovanju Centra za zdravlje mladih u daljnjem radu.

Zahvaljujemo Gradskoj upravi, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade na podršci u organizaciji stručnih predavanja te na sustavnoj podršci u dosadašnjem cjelokupnom radu i djelovanju Centra za zdravlje mladih.

Veliko hvala svima koji su 12. rujna s nama obilježili dan prevencije suicida. Vjerujemo da ćemo zajedničkim djelovanjem učiniti dodatne korake u pružanju pravovremene pomoći i podrške djeci i mladima.