Održana tribina “Mentalno...

Održana tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”

Održana tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”

06.10.2023. 17:04:25

Danas je u Tribini Grada Zagreba održana tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok. Tribina je održana ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se kako u svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022). Među najčešćim poremećajima, bez obzira na spol i dob, su anksiozni i depresivni poremećaji. Diljem svijeta kao ljudska vrsta imamo zdravstvene sustave koji su namijenjeni za liječenje različitih tjelesnih zdravstvenih tegoba. S druge strane, u mnogim zemljama pružanje skrbi i pomoći osobama koje pate od mentalnih poremećaja je ograničeno ili neadekvatno.

Dan Mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče. Svijet postaje sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava, što se ogleda u inkluzivnijim zakonima i politikama širom svijeta.

Tribina “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo otvorena je pozdravnim govorima organizatora gdje su se okupljenima obratili voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje dr. Ivana Đerek Dubravčić, u ime Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, zatim dr. Jurica Kravaršćan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Istok te dr. sc. Bruno Cvetković, zamjenik ravnatelja NZJZ "Dr. Andrija Štampar". Potom je uslijedila panel diskusija i rasprava o važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava kroz pitanja o području zaštite prava na mentalno zdravlje, uzimajući u obzir inkluzivne zakone i politike širem svijeta, a panelistice i panelisti koji su sudjelovali na tribini su prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, prof. dr.sc. Anita Lauri Korajlija, pročelnica Odsjeka za psihologiju FFZG-a, prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju "Vrapče", doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr. med., ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc. prim.dr.sc. Branka Restek Petrović, dr.med. s Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Svebor Javornik, dr. med., VD ravnatelja Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, Jelena Rakić Matić, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Zapad te Tin Pongrac, predsjednik udruge "Životna linija" i SUMEZ-a. Panel su moderirale prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ te klinička psihologinja Ella Selak Bagarić, voditeljica Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb - Istok. 

Tribini su prisustvovali i Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice, Silvija Trgovec Greif, savjetnica pučke pravobraniteljice, Davorka Osmak Franjić, savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu, Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a, Maja Vajagić, članica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost, dr. sc. Lidija Horvat, odvjetnica, prof. dr. sc. Sunčana Roksandić, predsjednica Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama pri Ministarstvu pravosuđa, kao i brojni uvaženi ravnatelji i predstavnici zdravstvenih te odgojno - obrazovnih ustanova i niz stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja. 

U sklopu tribine predstavljena je i brošura "Emocionalna pismenost - smjernice za roditelje, odgajatelje, nastavnike i sve koji žele znati više" čije su autorice i kliničke psihologinje Centra za zdravlje mladih Ella Selak Bagarić i Tea Brezinšćak te psihologinja Mia Pepeonik te psiholog Krešimir Prijatelj.