PRVA OBAVIJEST: II. Zagre...

PRVA OBAVIJEST: II. Zagrebački simpozij mentalnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

PRVA OBAVIJEST: II. Zagrebački simpozij mentalnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

10.01.2023. 15:19:09

PRVA OBAVIJEST:

II. Zagrebački simpozij mentalnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

Nevidljive granice: Rušenje barijera u zaštiti mentalnog zdravlja

II. Zagrebački simpozij mentalnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem „Nevidljive granice: Rušenje barijera u zaštiti mentalnog zdravlja“, održat će se online od 14. do 17. veljače ove godine.

Organizatori Simpozija su Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.


Poteškoće s kojima smo se suočili kao pojedinci i kao društvo, uključujući pandemiju, ekonomsku krizu, porast nasilja, kao i prirodne katastrofe, doprinijele su krizi mentalnog zdravlja kojoj svjedočimo diljem svijeta. Iako je pandemija COVID-19, nadamo se, na zalasku, istraživanja nas upozoravaju da će se puni učinak ovih iskustava tek odviti u godinama pred nama.

Sustavi zdravstvene zaštite zemalja širom svijeta suočavaju se s rastućim potrebama za dostupnošću usluga zaštite mentalnog zdravlja u okolnostima limitiranih resursa. Istovremeno, oni najranjiviji, kao što su djeca i mladi u riziku ili osobe starije životne dobi, često su oni koji najteže ostvaruju zdravstvenu zaštitu.

Stoga se, nastavno na prošlogodišnji simpozij „Mentalno zdravlje u pandemiji i nakon nje: Što smo naučili i kamo idemo?“, ove godine posvećujemo temi barijera u ostvarivanju zaštite mentalnog zdravlja kroz životni tijek.

Svrha simpozija je identificirati ove prepreke i dijeliti inovativne prakse, temeljene na dokazima koje mogu premostiti jaz prema integriranoj, učinkovitoj skrbi o mentalnom zdravlju, s čovjekom u središtu. Imajući to na umu, posvetit ćemo se sljedećim pitanjima:

- prepoznavanje i učinkovito odgovaranje na potrebe djece i odraslih u kontekstu krize mentalnog zdravlja u tijeku;
- identificiranje i prevladavanje prepreka dostupnosti usluga zaštite mentalnog zdravlja i jačanja uključenosti klijenata/pacijenata različitih dobnih skupina;
- razvoj i održivost integriranog sustava zdravstvene skrbi u području mentalnog zdravlja;
- inovativne prakse skrbi o mentalnom zdravlju, temeljene na dokazima, u svjetlu ograničenih resursa usmjerene na prevenciju i liječenje problema mentalnog zdravlja;
- participacija pacijenata/klijenata u izgradnji učinkovitih usluga zaštite mentalnog zdravlja, usmjerenih na osobu;
- usluge zaštite mentalnog zdravlja u zajednici kao resurs u suočavanju s krizom mentalnog zdravlja u tijeku.


Naslanjajući se na mudrost kriza koje su prevladali u prošlosti, uključujući i rat prije nekoliko desetljeća, stručnjaci mentalnog zdravlja pokazali su stručnost, altruizam, posvećenost i kreativnost u odgovaranju na krizu i dopiranju do najranjivijih pojedinaca u različitim društvenim i dobnim skupinama. Međutim, s nastavkom krize i povećanjem pritiska na sustav zdravstvene skrbi, nužno je usmjeriti se na daljnje razvijanje učinkovite mreže sustava podrške mentalnom zdravlju, kao i zauzimanja za podršku uslugama mentalnog zdravlja od strane onih koji donose odluke.

 

Na temelju principa solidarnosti u dijeljenju znanja, simpozij stvara platformu koji donosi globalni napredak na lokalnu razinu osnažujući stručnjake mentalnog zdravlja i omogućavajući im da se oslone na znanja vodećih stručnjaka u Hrvatskoj i svijetu u ovim izazovnim i nesigurnim vremenima. Sudjelovanje na simpoziju za sve sudionike bit će potpuno besplatno, a predavači, o čijim biografijama i temama predavanja ćemo pisati u idućim danima, eminentni su stručnjaci iz Hrvatske i svijeta.

 

Više detalja o simpoziju, informacije o predavačima i rasporedu predavanja te podaci o prijavi bit će objavljeni uskoro na web i facebook stranici Centra za zdravlje mladih.