Mala škola za brucoše

Mala škola za brucoše

Mala škola za brucoše

26.06.2020. 16:58:13

Kada podvučemo crtu i rezimiramo proteklu školsku godinu, složit ćete se da je bila više nego dinamična. Uz sveprisutnu utrku za bodove i muku po maturi, zatreslo nam se tlo pod nogama, maske na licima postale su novi modni dodatak, a #ostanidoma najpopularniji hashtag. Pitate se kako dati sve od sebe u doba koje nazivamo 'novo normalno'? Prioriteti ostaju prioriteti. Usklađivanje predavanja i životnih izazova i u ovo promjenjivo doba jedan je od prvih izazova. Zato je važno pripremiti svoju listu prioriteta prije nego što uplovite u fakultetske vode. Donosimo nekoliko savjeta: 

Komunikacija: Održavanje kvalitete u većini aspekata života zahtijeva komunikaciju. Vrlo je korisno naučiti kako uspješno komunicirati s različitim pojedincima u njihovom životu, a ujedno biti u stanju uravnotežiti vlastite potrebe, dostojanstvo i vrijednosti. Romantični, obiteljski i prijateljski odnosi najbolje napreduju otvorenom komunikacijom. Sposobnost izražavanja pozitivnih i negativnih emocija, prigovora, potreba i, posebice, naklonosti može imati koristi za sve osobe u odnosu. Uz sve to, akademski odnosi naglašavaju važnost neovisnosti o akademskim aktivnostima. 

Granice: One su izrazito važne, posebice pri uspostavljanju rasporeda i upravljanju vremenom. Tijekom svog obrazovanja studenti ustanove da uvijek postoje dodatni zadaci koje je potrebno dovršiti, a takav, trajan ciklus izvršavanja zadataka ne završava kada diplomiramo, već ostaje prisutan tijekom cijelog života. Upravo zbog toga je tijekom školovanja vrlo važno razviti vještinu postavljanja granica. Ono što je pritom izrazito važno istaknuti je da su u svom obrazovanju, a kasnije i karijeri, najuspješniji oni koji nauče uravnotežiti brigu o radu i brigu o odnosima umjesto da svoje cijelo vrijeme utroše na samo jedno područje. U našem rasporedu je važno odrediti vrijeme koje ćemo provoditi s obitelji, partnerima i prijateljima, vodeći brigu o samima sebi te vrijeme koje ćemo provoditi sami. 

Pronađite svoj sustav podrške: Ulaganje u sustav podrške nam može mnogo olakšati suočavanje sa stresom i razvoj učinkovitih strategija suočavanja. Također, ako osjetite potrebu za stručnom pomoći, potražite ju. Stručnjaci nam mogu pomoći u procesu uravnotežavanja akademskih, poslovnih i osobnih zahtjeva života. 

Prioriteti: Studenti danas najčešće imaju neograničeni broj opcija za provođenje svog vremena. Mnogi se uključuju u različite slobodne aktivnosti, poput sportova, debatnih klubova i mnogih drugih. Ove aktivnosti također oduzimaju određenu količinu vremena, zajedno s provođenjem vremena s prijateljima i partnerima, te odlascima u rodni grad kako bi proveli vrijeme s obiteljima. Važno je istaknuti kako nitko ne može biti uključen u sve aktivnosti! Stoga je važno odrediti prioritete prema važnosti za dan, tjedan i mjesec. 

Pridržavajte se rasporeda: Održavanje rutine i rasporeda može biti koristan način za organiziranje i njegovanje zdravih navika. Pokušajte imati dosljedan raspored spavanja, jer to, osim određenog vremena za samostalan rad, predavanja i seminare, učenje, te vrijeme provedeno s prijateljima i obitelji, može dovesti do pozitivnih rezultata. 

Budite fleksibilni: Dok ste na fakultetu, život izvan njega se i dalje nastavlja. Iako je održavanje rasporeda iz dana u dan korisno, važno je zapamtiti da se ponekad mogu dogoditi životni događaji koji su izvan naše kontrole. Stoga je tada važno prisjetiti se da trebamo biti fleksibilni i da smo raspored kreirali kako bi nam služio kao pomoć i vodič, a ne kako bismo mi služili njemu. 

Uložite vrijeme u hobi ili aktivnosti koje nam umanjuju stres: Iako je vrijeme ograničen resurs, važno je dio njega odvojiti za hobije ili druge aktivnosti koje nam pomažu da se lakše nosimo sa stresom. Iako se vrijeme može osjećati kao ograničen resurs kada učenici upravljaju školskim i drugim životnim obvezama, ulaganje vremena u hobi ili strategiju rješavanja može pomoći u povećanju dobrobiti i smanjenju stresa. Bavljenje aktivnostima kao što su vježbanje, pisanje dnevnika, čitanje knjiga radi zabave ili bavljenje nekim zanatom može nam pomoći da se lakše suočimo sa svim izazovima tijekom studija.

Više na linku.