Preuzmite kormilo nad svo...

Preuzmite kormilo nad svojim emocijama

Preuzmite kormilo nad svojim emocijama

12.08.2021. 08:24:22

Koliko ste puta reagirali na određenu osobu tako da ste naknadno požalili? Iskusili situaciju u kojoj je vaša emocija utjecala na pogrešnu prosudbu i pogrešnu odluku? Složit ćete se da jedna negativna emocija može upropastiti cijeli dan i poništiti sve lijepo što vam se do tog trenutka dogodilo. Iako se čini da nad emocijama ne možemo imati kontrolu, upravljanje njima nije nemoguća misija. 

Često postoji snažna povezanost između doživljenih događaja u našem životu i naših emocija. Primjerice, tuga je 'odgovor' na gubitak, a sreća je 'odgovor' na ostvarivanje nečega što želimo. Ponekad su emocije povezane s prošlim događajima ili onima koje tek očekujemo u budućnosti. Tugovanje zbog nečega što se dogodilo nedavno može pobuditi dublju emociju tuge koju i dalje osjećamo zbog prošlih gubitaka. Umjesto da ignoriramo ili impulzivno izrazimo emociju, važno je promisliti o njima kako bismo naučili i poboljšali svoje reakcije. Kada nešto osjećate, razmislite o tome da se upitate ova pitanja: 

• Koji je ovo osjećaj / emocija? 
• Što mi osjećaj govori o ovoj situaciji? 
• Zbog čega se osjećam ovako? 

Potrebno je uložiti vrijeme i trud kako bismo naučili utvrditi povezanost osjećaja s određenom situacijom ili stresorom u svom životu. 

Ako niste sigurni kako se osjećate, ali shvatite da se ponašate na određen način koji šalje jasnu poruku drugima, moći ćete iz svog ponašanja otkriti kako se osjećate. Primjerice, ako imamo ljutit izraz lica ili ton glasa kada razgovaramo s određenim prijateljem, to može biti zbog toga što smo na njega ili nju ljuti ili frustrirani njihovim ponašanjem, bez da smo to prepoznali. 

Interpretacija i percepcija 

Emocije su učestalo povezane s načinima na koje interpretiramo događaje, čak više nego događaj sam za sebe. Uobičajeno je mišljenje da su naše reakcije povezane isključivo s događajima, no važno je znati da radimo interpretacije i donosimo sudove o tim događajima na osnovi naše percepcije događaja ili osobe. Svaki događaj može kod nas izazvati cijeli niz emocionalnih reakcija, a naša interpretacija pomaže da emociju povežemo s tim događajem. Naša interpretacija se može doimati toliko brzom ili automatskom da ne osvijestimo da se događa. Kada su naše emocionalne reakcije neproporcionalne događaju, to je vjerojatnije posljedica brze, neosviještene interpretacije tog događaja, nego samog događaja. Istraživanje toga nam može pomoći da ostvarimo perspektivu naše emocionalne reakcije. 

Evo nekih uobičajenih, ponavljajućih i samoporažavajućih interpretacija odnosno grešaka u mišljenju: 

• Crno-bijelo mišljenje – način razmišljanju u kojem događaje interpretiramo u ekstremima. Drugim riječima, događaji su prekrasni ili užasni, ne raspoznajemo siva područja između tih krajnosti. 
• Pretjerana personalizacija – zaključujemo kako smo mi uzrok nečijih ponašanja ili osjećaja. Primjerice, kad je vide da je njihov prijatelj loše volje, pretpostavljaju da je to njihova krivnja .
• Pretjerana generalizacija – nečemu dajemo veći utjecaj nego što uistinu ima. Na primjer, zaključimo kako smo užasno loš student zbog toga što smo pali jedan ispit. 
• Filtriranje – sklonost da uvećavamo značaj negativnih događaja, a podcjenjujemo značaj pozitivnih. Primjerice, student obraća pažnju samo na negativne komentare nakon održavanja prezentacije seminara, zanemarujući dobivene pozitivne povratne informacije • Emocionalno rasuđivanje – uključuje zbunjenost svojim osjećajima i pogrešnu procjenu. Na primjer, ako se osjećate usamljeno, zaključite da niste vrijedni prijatelja i romantičnog odnosa.