Prijateljstvo je uvijek i...

Prijateljstvo je uvijek in!

Prijateljstvo je uvijek in!

25.03.2021. 13:59:05

Uz nas je u dobrim i lošim vremenima, sluša naše jade i veseli se našim uspjesima. Ako u ovom opisu prepoznajete vama blisku osobu, tada imate najveće bogatstvo koje čovjek može imati u životu – prijatelja. Mnogi će se složiti s tim da pravu prijateljicu i prijatelja nije lako pronaći, ali, kad ih steknemo, prijatelji postaju neizostavan i nezamjenjiv dio naših života 

Neka istraživanja pokazuju da su nam prijatelji genetski slični, tako da prijatelje sigurno ne biramo 'slučajno'. Kako bi se reklo, 'neki ljudi nam legnu na prvu'. I to već od šestog mjeseca života. Tada, naime, djeca počinju primjećivati drugu djecu, smješkati im se i dodirivati ih. Premda je od te početne faze dalek put do prijateljstva, sreća je što ih možemo naći u svakom periodu života jer nema limita biološkog sata za naći prijatelja.  

U adolescentnoj dobi je mladoj osobi prijatelj najvažniji, važniji od obitelji i on je tu negdje prijelazni objekt za ulazak u svijet odraslih, što znači da nam je prijatelj naše drugo 'ja'. S prijateljem vježbamo i toleranciju i strpljenje jer nije baš isti kao i mi, ali mu vjerujemo i pomaže nam sagledati i drugu stranu stvarnosti. 

Povjerenje je bitno u razvoju ličnosti, a prijateljstvo nas uči tome. Kada smo u stresnoj situaciji, prijatelj je tu koji će ponuditi 'rame za plakanje'. Kada se veselimo, prijatelj je tu da to podijelimo s njim i umnožimo sreću! 

Ali, kako u svaki odnos, tako i u taj odnos treba uložiti vrijeme i trud kako bi on bio zadovoljavajući. To znači ponekad i napraviti stvari koje baš ne želiš, ali znaš da tvom prijatelju puno znači. I obrnuto, prijatelj će to napraviti za tebe.  

S druge strane, gubitak prijatelja jednako boli kao i gubitak partnera, roditelja i drugih bliskih osoba. To sve pokazuje koliko je prijateljstvo važno čovjeku.  

Oni su poput naše druge obitelj, one koju izabiremo sami. S njima rastemo, razvijamo se i nadopunjujemo se u međusobnom odnosu. Bilo da nam se događa nešto super ili smo u 'depri', svojim ćemo prijateljima uvijek moći ispričati što nas veseli ili rastužuje.  

Za prijateljstvo nisu, dakle, potrebni, lice bez prištića, novi iPhone, novi auto ili skupi darovi. U prijateljstvu je važno biti što prirodniji. Dapače, što si više svoj, a manje nečija kopija, više će te prihvaćati. Kroz godine sve je teže steći prave prijatelje, ali se ne smije zanemariti činjenica da nikad nije kasno obnoviti stara prijateljstva, baš kao što nikada nije kasno stvoriti nova! Prijateljstvo je uvijek in!