Prilagodba na studentski...

Prilagodba na studentski život

Prilagodba na studentski život

17.09.2021. 14:27:53

Polazak na studij/fakultet obično zahtjeva prilagodbu od brucoša. Dok sve te promjene mogu biti uzbudljive, također mogu izazivati različite emocije. Studij nudi nove mogućnosti, slobodu i samostalnost, ali uz to dolazi i puno više odgovornosti. Tijekom prvih par tjedana i mjeseci početka studija, uobičajeno je da se osjećate nervozno, uplašeno, usamljeno i preplavljeno dok se privikavate na novu okolinu i upoznajete nove ljude. Donosimo neke od savjete koji će vam pomoći prebroditi težak početak studiranja i navikavanja na novu sredinu.

  • Budite strpljivi. Na prvu vam možda sve izgleda zastrašujuće i novo, ali postat će poznatije s vremenom. Možda će, također, trebati malo vremena dok ne upoznate nove ljude i izgradite prijateljstva i to je sasvim uobičajeno.
  • Povežite se s drugim studentima. Zapamtite da niste sami u tome, drugi se isto osjećaju uplašeno i usamljeno. Nemojte se bojati podijeliti svoje osjećaje s kolegama koje upoznate.
  • Uključite se. Studentske udruge su dobro mjesto za upoznavanje i druženje s novim ljudima. Upoznavanje osoba koje imaju slične interese i slične ciljeve kao i vi je dobar način stjecanja novih prijatelja i sudjelovanja u društvenim aktivnostima.
  • Koristite svoje resurse. Osim studentskih udruga, postoje i druga mjesta na kojima možete naći društvo, ali i pomoć. Na fakultetima postoje studentska savjetovališta u koja se možete javiti ukoliko vam treba pomoć pri učenju. Postoje razne udruge u kojima možete upoznati ljude sličnih interesa vašima.
  • Vodite brigu o sebi. Temelj uspješne i produktivne studentske karijere je zdrav životni stil. Odmarajte se dovoljno, birajte zdraviju hranu i nađite neku fizičku aktivnost u kojoj uživate.