Razlozi zbog kojih mladi...

Razlozi zbog kojih mladi često konzumiraju alkohol

Razlozi zbog kojih mladi često konzumiraju alkohol

21.06.2021. 15:00:11

Stav prema alkoholu razvijamo u skladu s osobnim vrijednostima i uvjerenjima, ali i stavovima i uvjerenjima članova naše obitelji, prijatelja i okoline u kojoj odrastamo. Važno je imati na umu da će kulturalne vrijednosti i stavovi o alkoholu utjecati na kulturu mladih. Upotreba alkohola utječe na većinu mladih, čak i ako su odlučili ne konzumirati ih. Stoga je važno imati potrebne informacije o ovoj temi i podršku. Mladi se mogu odlučiti na konzumaciju zbog mnogo različitih razloga. U nastavku donosimo nekoliko najčešćih:

  • Opuštanje i umanjivanje stresa: Prilagodba na fakultet može uzrokovati cijeli spektar emocija, a sa sobom donosi i nove stresore s kojima se studenti suočavaju prvi put u životu. Stoga je ovo najčešći razlog kojeg studenti navode.
  • Uklapanje u socijalnu okolinu: Studenti često iskuse pritisak vršnja kada ostave pozitivan dojam ili sami steknu dojam da "to rade svi". Zapravo, ima mnogo studenata koji odabiru ne konzumirati alkohol i droge. Prema istraživanju iz 2017. godine (Monitoring for the Future: National Study on Drug Trends) 24% studenata su izvijestili da nikada ne konzumiraju alkohol, a 62% nikad nije probalo marihuanu.
  • Ublažavanje negativnih emocija: Alkohol se vrlo često koristi kao pokušaj boljego sjećanja i "uklanjanja" negativnih emocija ili psihičkih teškoća.
  • Smanjivanje inhibicija: Studenti mogu alkohol i psihoaktivne supstance koristiti kako bi umanjili nelagodu koju osjećaju u novim socijalnim ili seksualnim situacijama.