O cyber nasilju u zemljam...

O cyber nasilju u zemljama regije - gostovanje Voditeljice CZM-a

O cyber nasilju u zemljama regije - gostovanje Voditeljice CZM-a

02.12.2022. 18:40:44

U petak 4. studenog 2022., Voditeljica Centra za zdravlje mladih, Ella Selak Bagarić, gostovala je u emisiji Crvena linija u programu N1 televizije.

U emisiji se razgovaralo o društvenim mrežama, koje su danas neodvojivi dio svakodnevnog funkcioniranja, osobito mladih osoba.

Kroz emisiju se dalje iznijela problematika nedovoljno razrađene zakonske regulative u pojedinim država regije, koja bi olakšala reakciju na bilo koju vrstu verbalnog zlostavljanja i sličnih opasnosti koje se javljaju u on-line svijetu. 

Naglašena je važnost stvaranja osjećaja povjerenja kod djece, kako bi se oni koji dožive ovakvu vrstu nasilja osjećali slobodno povjeriti odrasloj osobi od povjerenja i otvoreno pričati o doživljenim neugodnim iskustvima na on-line platformama. 

Kao veliki problem iznesena je činjenica da cyber nasilje nije određeno nekim prostornim i vremenskim granicama, odnosno može se događati bilo kad te može uključivati znatan broj sudionika. Također, u online svijetu postoji znatno niža razina empatiziranja, često jer izostaje onaj ključni dio komunikacije - neverbalna komponenta, radi čega cyber nasilje brže eskalira.

Iznesena je važnost osvještavanja šire javnosti, a posebno roditelja o opasnostima virtualnih platformi i važnosti komunikacije s djecom o sadržajima dostupnima u on-line svijetu. 

Cijelu emisiju pogledajte na poveznici: https://ba.n1info.com/video/crvena-linija/crvena-linija-o-cyber-nasilju-u-zemljama-regiona/